Debby

“Empathie is de basis voor goede zorgondersteuning”

Debby begon twee jaar geleden bij Altrecht. Waarom in de geestelijke gezondheidszorg?

“Altrecht is echt een unieke plek, een bijzondere wereld. Het is fijn om iets voor andere mensen te kunnen betekenen. Je bouwt hier toch een soort van band op met patiënten, medewerkers en bezoekers.

Het soort contact dat je met mensen hebt, is afhankelijk van waar je dienst hebt. Ik probeer zo normaal mogelijk met mensen om te gaan en als ze hun verhaal kwijt willen, vind ik dat helemaal prima. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk preventief aanwezig te zijn.

“Ik begrijp goed dat mensen met een psychiatrische ziekte bang en nerveus kunnen zijn.”

Zelf ben ik van nature een open en vrolijk persoon, maar ik begrijp goed dat mensen met een psychiatrische ziekte bang en nerveus kunnen zijn. In het initiatief nemen tot contact ben ik dan ook voorzichtig. Ik heb geleerd goed in te schatten of mensen dat wel willen, of ze zin hebben in contact of niet. Soms wordt er ook op je gescholden, maar ik weet dat patiënten daar door hun ziekte niets aan kunnen doen. Belangrijk voor mij is er voor de patiënten te zijn als ze me nodig hebben. Hun woorden serieus te nemen en samen naar oplossingen te zoeken. Wie weet ga ik op termijn ook nog wel eens in de zorg werken. Het trekt mij erg aan.

Met WA is nog een jong bedrijf. Maar tot nu toe kan ik steeds op mijn favoriete plekken werken en we hebben een fijn, collegiaal team.”